meraliv

Senaste inläggen

Av Björn Roxendal - 24 augusti 2010 21:25


Den här bloggen handlar om personlig utveckling och livskvalitet, bl a. Dit hör även hälsofrågor - hur ska vi leva friskare längre? På sista tiden har man kommit på att om man äter en fet och kolhydratfattig frukost ställer kroppen in sig på fettförbränning -för resten av dagen!  Inte alls dumt. Dessutom minskar hungerkänslor, sötsug och allmänt snaskande mellan målen.  


Här är två frukostmenyförslag från en artikel i ämnet:


I recommend you eat a solid, high-fat breakfast. You’ll feel good all day with no mid-morning and mid-afternoon crash. You’ll think clearly and have plenty of energy. You won’t be as hungry, and cravings will seem to vanish. You’ll notice it’s easier to drop weight, and you’ll feel like exercising again.

To get you started, here are two of my favorite breakfasts you might enjoy:

1. Fried eggs with a side of steak: Look for cage-free eggs at the grocery store. They come from antibiotic-free chickens raised in a natural, healthy environment. Fry them in organic butter.

Make sure to buy grass-fed beef. Animal fat is good for you, as long as it’s from disease-free livestock that haven’t been injected with hormones or fed antibiotics. Stores like Whole Foods carry it.

If you gravitate toward bacon, remember this is a highly processed food. So look for grass-fed and a brand that doesn’t contain nitrates. They cause cancer and changes to your DNA.

2. Cheese omelet with salmon: Look for 100% organic cheese. Get it from grass-fed cows if you can. You get none of the hormones and antibiotics and far more nutrients. Buy wild salmon instead of farm-raised. It has no dyes, less toxins like PCBs and higher levels of omega-3.


http://www.nehealthadvisory.com/2010/08/drop-weight-by-eating-this-at-breakfast


Låter det "fel". För mig känns det i alla fall "Konstigt". Men antagligen har det en hel del bra effekter. Tror jag ska pröva nån månad!


Är det så att du har eller får nån erfarenhet av det här programmet skulle jag uppskatta en kommentar!

Av Björn Roxendal - 23 augusti 2010 22:07


Sömn intresserar mig - riktigt mycket. Jag är nästan lite fixerad vid ämnet på samma sätt som anorektiker är intresserade av mat. Jag har nämligen haft störd sömn under cirka 20 år. Sover ytligt, vaknar tidigt, vaknar ofta osv. Inte kul alls. Jag fick t o m en remiss till sömnlabbet  i Avesta- väntetid ett år. Fast jag kom in på ett återbud efter bara en månad.
Sömnlab i Avesta är en av Sveriges mest välrenommerade enheter för utredning och behandling av sömnbesvär, inkluderande sömnsvårigheter, parasomnier, snarkning och sömnapné.
Låter ju bra. Vilken helt otrolig hi-tech-trip! Kolla bilden - det är visserligen inte jag men jag hade FLER sladdar på mig än vad den här stackarn har, tro´t eller ej:
                  
Hur man sen överhuvudtaget ska få en blund  i ögonen med allt det här på sig är bara det ett mysterium. Och oj vad dom mäter:

"Detta mäter vi under en natts sömn:

  1. Aktiviteten i hjärnan via EEG
  2. Ögonrörelser
  3. Käkens rörelser
  4. Benrörelser
  5. Andning genom näsa och mun
  6. Andningsrörelser över bröstkorg och mage
  7. Syreupptagningen i blodet
  8. Hjärtverksamhet via EKG"
Inte minst spännande var att alla mina data enligt ovan visades på en dataskärm under hela natten med en personal som satt där och vakade bara för min skull för kolla att det inte blev nåt fel (trådar som lossnade etc).
Summan av kardemumman (och Gud vet vad kalaset kostade samhället) var att jag fick veta att jag hade bra fysiologiska värden, (syresättning, hjärta osv), ingen snarkning, inga andningsuppehåll, men en påtaglig sömnstörning i form av uppvaknanden och brist på djupsömn (precis som jag hade observerat själv). Så - jag skickades till ett stentufft program av sömnrestriktion för att lära mig sova - men det får bli ett annat inlägg. Det här skjulle ju egentligen inte handla om mig utan om den nya forskningen som komit fram till att 7 timmars sömn per natt är vad vi mår bäst av. De som sover 7 timmar får mindre hjärt-kärlsjukdomar och lever längre än både de som sover mindre och de som sover mer. Här är artikeln:

NY STUDIE: Sju timmar magisk gräns för sömn

Bland resultaten
  • Att sova mindre än fem timmar per dygn mer än fördubblar risken att få diagnosen kärlkramp, hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke
  • Deltagare i studien som sov nio timmar eller mer löpte 1,5 gånger större risk att utveckla sjukdomar i hjärta och blodomlopp
  • Man har mycket att vinna på att ta igen förlorad sömn 

Nåt att fundera på!


Och nu ska jag gå och lägga mig - sov gott!


Av Björn Roxendal - 22 augusti 2010 22:34


Kan inte låta bli att skriva om detta - och därigenom ge min svärson, Dana Hofford Roxendal, lite gratisreklam i hans arbete som körledare för "Open Heart Choir" i Stockholm och Uppsala.


Jag och min familj är redan så insyltade i det här projektet att det är lika bra att löpa linan ut. Delar av min familj, inklusive jag själv, har redan ställt upp som reklammodeller till affischen som nu syns runt om i centrala Stockholm:


             


Nedan är bilden i lite större format, med bl a min fru, två av mina döttrar, exfru, jag och Dana själv. Bakom kameran och produktion: Min äldsta son. Rena rama familjeprojektet, således.


             

                                               www.openheartchoir.se


Fast själva kören är mycket mer än så. Dom har hållit på många år med en verksamhet som är sprängfylld av glädje, ljus och inspiration. Kolla


http://www.youtube.com/watch?v=qmIRU25mOow

http://www.youtube.com/watch?v=K-Wrp3f4ww4

http://www.youtube.com/watch?v=sXNodjTZo6c&feature=related


Det här med körsång är verkligen magiskt. Det börjar komma fram en del forskning om lycka och livskvalitet och några saker som visat sig göra oss betydligt lyckligare är just att sjunga i kör, att dansa och att ha hund (och även vissa andra husdjur). Pröva själv om du inte tror mig (varför inte satsa på alla tre för säkerhets skull?)!


Våga Leva = Våga Sjunga!

Av Björn Roxendal - 22 augusti 2010 12:27


Ibland blir jag inte klok på mig själv. I vissa fall är jag värsta bakåtsträvaren och i andra ligger jag i framkant som nån slags pionjär. Exempel: Jag var en av de första med att importera och sälja små billiga ordbehandlare/persondatorer i Sverige på 80-talet.  Men nu vägrar jag bestämt att skaffa mig en Iphone. Har jag blivit klokare eller bara gammal och tråkig?

Vidare - jag var med när internet var nyfött och höll på med web-design och newsgroups och grejer på ett mycket tidigt stadium. Idag kan jag bryta ihop av frustration när jag ska få ihop t o m en ytterst simpel hemsida (http://www.freewebs.com/roxendal/ t ex).( Medan min äldsta son, David, jobbar som webdesigner (roxproductions) och en av mina döttrar (Mariel) får ihop såna här saker: http://openinglotus.se/)

Sen tycker jag  det verkar vara ett rent slöseri med tid att Twittra. Är det helt enkelt så att utvecklingen sprungit ifrån mig och jag lever i en drömvärld, typ "det var bättre förr"? Ibland finner jag mig själv motvilligt insläpad i olika nymodiga företeelser: Bloggning t ex. Det var definitivt nåt jag ALDRIG skulle göra. Och hur blev det med det? Efter att ha följt min16-åriga dotters (Victoria Roxendal) blogg (viccirox.blogg.se/) några månader blev det "Om hon kan så kan väl jag också! - och här sitter jag nu. Facebook - samma sak: "Det där har jag inte tid med" - men sen visade det sig att på något sätt hade jag tydligen det.


Och nu är det alltså det här med 



Spottify! Nej, det ville jag inte ta i. "Dom har i alla fall inte min favoritmusik" och "reklamavbrott vill jag inte veta av"; "kommersiellt" osv. Men - nu i helgen var en annan av mina döttrar (Tara, http://www.facebook.com/tararoxy) här och hälsade på. Hon uttryckte sin förvåning över att jag inte hade Spotify och berättade hur lätt det var att få tag på och hur praktiskt det var.

Hux flux laddar jag ner Spotify på datorn - den lilla mediadotorn vi har i vardagsrummet, uppkopplad till TV, internet och ljudanläggning. Och - har man sett (snarare hört) - vilka grejer det blev! På några minuter var jag helt omvänd och nu skulle det inte förvåna mig om jag KÖPER premium-versionen inom ett par veckor! (Eller också följer jag instruktionerna här: http://www.nudeln.se/guide/spotify-utan-reklam-reklamfritt-gratis.asp för att få den reklamfria obegränsade versionen gratis) Vilket genombrott i musik-branschen! Det är visserligen sant att mycket av min favoritmusik INTE finns med- men - med 8 miljoner låtar finns det mer än nog av sånt som jag verkligen gillar för att jag ska sitta där och skapa den ena spellistan efter den andra med olika "intressanta" musikupplevelser till ett gigantiskt smörgåsbord med musikrätter nog för att mätta den allra glupskaste.

Lika viktigt som utbudet: Interfacet. Och det är en sida av systemet som äger! Nära nog total användarvänlighet! Och det är nåt som jag verkligen uppskattar! (Lika mycket som jag går i taket på teknifierade system som INTE är anpassade efter en någorlunda normal mänsklig hjärnas sätt att fungera). Att skapa spellistor och lägga in musik är så enkelt det bara kan bli. Sökmotorn är nästan överjordiskt bra och mångsidig. Bravo!

Så nu ljuder den spottifierade musiken oavbrutet genom luftrummet här hemma. Var ska det sluta?


Använder du Spotify själv? Svara på frågan under "Omröstningar" i bloggmenyn får vi se hur det ser ut för den här läsargruppen. Kommentera gärna också det här inlägget med dina egna ev. erfarenheter av Spotify.


Ha det bra!

Av Björn Roxendal - 19 augusti 2010 13:44


Jag har inventerat anti-janteaktiviteten i vårt avlånga land och funnit att vi är på god väg mot en ny och mer livsbejakande livsstil. En färsk artikel pekar på effekten av sociala medier och hur de uppmuntrar till ett kanske t o m överpositivt imageskapande. Artikeln är från Sydsvenskan - rätt lång men bitvis klart läsvärd - och pekar på en kulturförändring som redan har kommit en bra bit på väg. Det är inte längre "fult" att framhäva sig själv (i alla fall inte överallt) och sina positiva kvalitéer. Men jag vet av mångårig terapeutisk erfarenhet att Jante (tillsammans med den traditionella tolkningen av Luther) fortfarande är ett ENORMT problem och förstör livskvalitéen för otaliga svenskar. Här är länken och ingressen till Sydsvenskans artikel:


Facebook har 
sprängt jantelagen 

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1192973/Facebook-har-brsprangt-jantelagen.html


Text: Anders Mildner
Uppdaterad 5 augusti 2010 4.38 Publicerad 1 augusti 2010 16.49 

Reportage.

2010 gör svenskarna plötsligt något som varit totalt otänkbart tidigare i historien. De skryter. Via Facebook och Twitter skriker folk ut hur fantastiskt deras liv är och hur bra det går för dem på jobbet. Hur god deras mat är och hur tjusiga saker de shoppar. Men vad i hela friden är det som är på väg att hända med den återhållsamma och nästan blyga svenska identiteten?

 __________________________________________________
___________________

Det finns några varianter på Anti-jante-affirmationer, varav en är med i mitt tidigare jante-inlägg (Assertiva affirmationer). Den bästa jag hittat av andra alternativ är denna:


  Dina rättigheter


· Du har rätt att finnas till och vara älskad.
· Du har rätt att ta emot utan skuld.
· Du har rätt att uttrycka dina känslor och behov.
· Du har rätt att inte påta dig ansvaret för andras känslor.
· Du har rätt att säga Ja och Nej, utifrån vad du vill.
· Du har rätt att umgås med vem du vill.
· Du har rätt att går vart du vill.
· Du har rätt att vara fri i alla delar av dig.
· Du har rätt att göra misstag.
· Du har rätt till dina tankar, känslor och värderingar.
· Du har rätt att ägna den tid du behöver åt dig själv.


från  http://www.kjellhaglund.com/personlig_utveckling.htm


(Besök gärna Kjell Haglunds sida om personlig utveckling enl ovan - där finns en hel del som är praktiskt och användbart.)


Byt ut "du" mot "jag" och du har ett utmärkt komplement till den tidigare listan på assertiva affirmationer. Grejen är bara: Det gäller att använda dem! En del av er kommer att läsa listan och tänka ungefär: "Det där låter bra. Det stämmer verkligen. Nåt jag behöver ta till mig" - och sen gå vidare med allt annat i livet. Men - den transformativa kraft som ligger i dessa affirmationer kommer bara fram om man läser dem regelbundet (helst t o m högt) och med övertygelse. 


Jag slutar med en blänkare om att Anti-jante kampen nu förs även långt upp i Norrland:

_________________________

Nordmalings kommun tar jantelagen vid hornen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nordmaling-tar-jantelagen-vid-hornen-1.1037876


Publicerat 2010-02-01 20:42  Dagens Nyheter

Nordmalings kommun går nu till offensiv mot jantelagen. Med hjälp av EU-pengar, 600.000 kronor, ska en projektanställd medarbetare försöka komma tillrätta med trista attityder i stil med att ”du skall icke tro att du är något"

 __________________________________________________
________ 

Kommentera gärna om hur du har det med Jante i DITT liv!


Av Björn Roxendal - 19 augusti 2010 12:08


Jag har förstått att för en del är själva bloggformatet inte idealiskt. Särskilt de som uppskattar och har användning av de livsinspirerande/personlighetsutvecklande inläggen här men som har lätt att glömma bort att kika in då och då. Dessutom vet man inte om och när det finns något nytt inlägg (jag skriver i genomsnitt 2 till 3 gånger/vecka, men det varierar) så om man kommer ihåg att titta in kan det vara förgäves många gånger, vilket blir en smula tråkigt.


Den enkla lösningen är att beställa bloggen som nyhetsbrev, så får du varje inlägg via epost (skulle formateringen inte alltid bli perfekt kan du ju kolla originalet på bloggen om du har lust).


Skicka ett mejl (tomt eller med lite text, går bra vilket som) till vagaleva@psykosyntes.net så börjar leveransen i och med nästa inlägg (till den mejladress du skickar beställningen från).


Smidig lösning, eller?


Björn


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Av Björn Roxendal - 17 augusti 2010 22:55



Jantelagen har vi alla hört talas om. Den är ofta citerad och hänvisad till i alla möjliga sammanhang. Här kommer den igen:


Du skall inte tro att du är något.

Du skall inte tro att du är lika god som vi.

Du skall inte tro att du är klokare än vi.

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.

Du skall inte tro att du vet mer än vi.

Du skall inte tro att du är förmer än vi.

Du skall inte tro att du duger till något.

Du skall inte skratta åt oss.

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

Du skall inte tro att du kan lära oss något.


Den skrevs av Sandemose som ett uttryck för småstadskollektivets förtryck av individualiteten. Den har sedermera internationellt blivit känd som formuleringen av en speciellt skandinavisk attityd. Inte så smickrande för oss svenskar precis.


Jag uppfattar den som ett oerhört välformulerat uttryck för ondska. Den syftar till att kontrollera - och tillintetgöra - döda - det individuella i människan. Den förnekar vår rätt till mening och självförverkligande.


Jantelagen väger fortfarande tungt i världen - och inte bara i Skandinavien. Jag har sett så många utbrända och sönderstressade människor som levt under dess malande förtryck - med sitt eget medgivande. Jantelagen är djupt rotad i kulturen. En förutsättning för att den ska göra sitt jobb är att den internaliseras - dvs att vi åtminstone undermedvetet tar något av den till oss. Därför vill jag mana till ett anti-jante-uppror och hoppas att just DU som läser detta vill vara med! Och jag är inte den enda eller första - vi blir fler och fler för varje dag. Det finns t o m en bok och början på en organisation för anti-jantar, se http://www.jante.se. För att ytterligare inspireras kan du lyssna på en sång som vill reta upp dig till anti-jante-kamp:




TEXT:
Om du har kommit på nåt
ja om du fått en idé
SE UPP! Vem tror du att du é!
Du känner att du kan nå't
Som dom andra inte kan
Men STOPP! Sådant vill vi inte se!


Vi har kontroll och ordning
I vårt avlånga land
Där alla ska va lagom!

Jantelagen håller oss i schack!
I Janteland där blir det inget snack!
Ingen ska få tro att dom får lov att sticka fram
För Jantelagen styr i vårat land

Tänk om någon kommer med ett avvikande sätt!
SE UPP! Det vore inte bra för nån!
Alla ska va samma det är lagom som är rätt!
Men STOPP! Du är väl inte en av dom?

Så rätta dig i ledet! Du ska passa dig för sånt!
För alla ska va lagom!

Jantelagen håller oss i schack!
I Janteland där blir det inget snack!
Ingen ska få tro att dom får lov att sticka fram
För Jantelagen styr i vårat land

Men tänk om...
Någon....
Bidrar med nå't som är bra?
Det vore...
kanske...
bättre om man kunde va sig själv?

NEJ!!!

Jantelagen håller oss i schack!
I Janteland där blir det inget snack!
Ingen ska få tro att dom får lov att sticka fram
När Jantelagen styr 

Jantelagen håller oss i schack!
I Janteland där blir det inget snack!
Ingen ska få tro att dom får lov att sticka fram
Där Jantelagen styr 
För Jantelagen styr
Ja Jantelagen styr i vårat land


Denna låt är skriven, framförd och producerad av Anders Ekström, VD på webbyrån BASILICON i Malmö. Den är gratis att ladda hem på www.jante.se/jantelagen. Sprid den till så många du kan så att vi gemensamt bekämpar Jante i världen! 


För att ha en chans att besegra det massiva fördömandet från jante-lägret behöver vi redskap - vapen. Ett mycket praktiskt användbart sådant är en lista med "assertiva affirmationer" - en uppräkning av sånt som vi har rätt till i och med att vi är individer med en i grunden okränkbar frihet. Här kommer den:


  • Jag har rätt att tycka som jag tycker (men inte att kräva att andra ska tycka likadant)
  • Jag har rätt till mina egna värderingar, tankar och känslor
  • Jag har rätt att ändra mig och att bestämma hur jag vill leva mitt liv
  • Jag har rätt att bestämma mina mål och prioriteringar
  • Jag behöver inte rättfärdiga mina känslor och beteenden inför andra människor
  • Jag respekterar mina egna behov och gränser
  • Jag har rätt att tala om för andra människor hur jag vill bli behandlad
  • Jag har rätt att inte svara på frågor och att ta den tid jag    behöver om jag vill svara
  • Jag har rätt att fråga andra människor om hjälp 
  • Jag har rätt att göra misstag
  • Jag har rätt att ändra mig och att ibland agera ologiskt
  • Jag har rätt att tycka om mig själv även om jag inte är perfekt
  • Jag har rätt att låta bli att svara i telefonen när det ringer
  • JAG HAR RÄTT ATT VARA EN EGEN INDIVID OCH ATT VÄLJA SJÄLV 

Och - att jag har dessa rättigheter innebär naturligtvis att andra har det också, vilket jag lämpligtvis bör respektera!


Vilka av ovanstående känns lätta eller svåra för dig?  Läs gärna flera av affirmationerna dagligen tills du är totalt jantebefriad (och skriv gärna en kommentar om hur det går).


Och så till sist en bild som får symbolisera livsinspiration i sann anti-jante-anda:





P.S Om ni undrar över att det varit nästan en veckas bloggtorka så beror det på att jag varit upptagen med en kurs (http://psykosyntes.net/index.php/korta-kurser/)







Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Av Björn Roxendal - 11 augusti 2010 23:44

Kanske lite tillspetsat men den här personen är den vackraste jag sett:



Att hennes skönhet kommer inifrån går det inte att missta sig på (dessutom är hon helt osminkad på de flesta av dessa bilder:)). I ett annat inlägg skrev jag om medvetande och antydde att vårt sanna jag existerar i en dimension av formlöst oändligt och ofattbart varande. Anandamayi Ma förkroppsligar detta på ett sätt som inspirerar mig att vilja ge upp allt vad kamp och ego heter. Jag lärde känna henne genom en bok av Linda Johnsen:


                       


Besrkivning från Adlibris:

This book takes us along on a search for the feminine face of God. We travel with Linda Johnsen for a fascinating investigation of the great women saints of India who manifest the divine in their lives. Together with her we comb the scriptures, meet the holy ones, and are led, step by step, to sit in awe at the feet of six remarkable, contemporary women.


Det finns även ett kapitel om Amma (hon som har världsrekord i kramar, se tidigare inlägg) som även det är klart inspirerande. Boken rekommenderas varmt. Jag har länge varit trött på den traditionella mansdominerade versionen av andlighet (mycket predikande, pekpinnar, tankesystem, makthierarkier, osv). De exempel som ges i Lindas bok är av ett helt annat slag - ofta kvinnor som levt ett enkelt liv i tjänade och hängivenhet utan en tanke på att bli nån slags "lärare". De undervisar genom det dom ÄR, inte genom att tala om för oss andra "Hur det ligger till", "vad vi måste förstå", "hur vi sa tro" osv. Det är deras liv som talar till oss och det bär en äkthetens prägel där kärleken de förkroppsligar verkligen känns. Den manliga maktbaserade andligheten är torr och livlös i jämförelse. 


Sen finns det naturligtvis även exempel på män som representerar en vad jag skulle kalla "äkta andlighet" också. Många av de kristna mystikerna; Johannes av Korset, Franciskus, Padre Pio m. fl. Och från öst: Ramakrishna, Yogananda, Milarepa osv. Det de alla har gemensamt är att den personliga direkt upplevda relationen med det högsta är det som är "grejen" - inte olika "läror".


Det är naturligtvis inte fel att prata och dela med sig av "andlighet" - det jag inte gillar är när man inom religionerna sätter sig över människor och snarare hindrar än gynnar vår egen direktkontakt med källan till livet inom oss själva. 


Kanske George Harrison kan få bjuda på en lite passande inspiration i enkelhetens och den nakna känslans tecken:









Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013
>>>

Ovido - Quiz & Flashcards