meraliv

Direktlänk till inlägg 19 september 2010

Den orättvisa stressen

Av Björn Roxendal - 19 september 2010 11:35


Den orättvisa stressen är titeln på en dokumentär som just nu ligger ute på svtplay. Rekommenderas starkt för alla som upplever att stress kan vara nåt som är värt att bry sig om. (Filmen tas bort den 23 september)  Även om det inte handlar om sensationella slutatser så är den forskning man redovisar, bl a utifrån några babianstammars liv, enastående och slående.


  



Man har gått djupare in i de biologiska stressmekanismerna och bl a tittat på samband mellan stress och basala cellfunktioner, likväl som mellan stress och åderförkalkning. Det är otäckt att se ur kroppen åldras rent biologiskt när stressen blir långvarig. Ett stressigt år kan åldra kroppen 6år!


Man visar hur arbetsförhållanden och status har ett starkt samband med skadlig stress och man pekar på i vilken riktning vår kultur behöver förändras för att vi ska må bättre och säkert också fungera/producera bättre. Till exempel visar det sig att regelbunden social samvaro i en känslomässigt varm och accpeterande grupp t o m kan få en del av åldrandet att gå baklänges!


Ett exempel på hur stressen åldrar oss i förtid är hur telomererna i slutet på dna-strängarna systematiskt förkortas av långvarig stress. 


  


Eftersom telomererna skyddar dna-strängarna från att brytas sönder har de med både normalt och onormalt åldrande att göra. Ju fortare telomererna förkortas desto fortare åldras vi!


Jag tänker inte försöka sammanfatta allt filmen tar upp utan hoppas istället på att du ska se den själv - det kan ge dig ett längre och lyckligare liv!


 
 
Ingen bild

kim Roxendal

20 september 2010 20:34

Superintressant film och inspirerande. Tusen tack!

 
Mariel

Mariel

20 september 2010 22:15

En väckarklocka! Det lönar sig verkligen att stressa mindre och se till att må bra i grunden.

http://www.openinglotus.se

 
Ingen bild

Ronny Ekwall

23 september 2010 17:37

Hej Björn,
Denna film var väldigt intressant, väckte en del tankar som jag haft länge angående sociala mönster som är djup rotade(vedertagna sanningar).

Jag som livnär mig på vegetarisk mat får rätt ofta frågan ,
saknar du inte kött, - jag skulle aldrig kunna vara utan kött, man måste ju få i sig proteiner, människan har ju alltid ätit kött osv.

Och jag brukar säga att allt är ju en pågående process(evolutionen) mot någonting, varför kan inte VI vara den startpunkt ,den goda kraft som gör att kommande generationer
bara skakar på huvudet åt att äta upp en annan levande varelse.

Och vem vet om jordens befolkning blev vegetarianer så skulle kanske det göra planeten JORDEN mer avstressad.
För all den stress,skräck och vanmakt som alla dessa inspärrad djur måste känna , måste ju rimligtvis överföras även till oss, och ännu mer om vi äter av dess kött.

Jag kom å tänka på detta när jag såg hur Alfa hanarna dog ut och ett mer socialt vänligt mönster tog över.
Och att de nya hanarna i denna flock blev mjuka o goa efter ca 6 månader, fantastiskt!

Skönt att ett så kallat ”naturligt” elakt beteende går att ändra på.

Och detta kanske bara var ett exempel på ett naturligt beteenden som kanske är rätt ”onaturligt”.

Så det kanske inte är omöjligt att avvänja stora delar av jordens befolkning från kött ätandet. Det kollektiva medvetandet styr nog mycket som vi idag ej känner till. Men om många små grupper en efter en byter ut alla former av kött mot något annat, exempelvis vegetarisk mat och meditation :O) , så kanske kommande generationer blir helt anpassade till denna föda.

Där flög tankarna iväg :O) , men jag skickar det nu, innan jag har kontroll läst det o ångrar mig.

Ha det gott o Hälsa familjen.

/Ronny

Björn Roxendal

1 oktober 2010 12:00

Hej Ronny!
Tack för ditt bidrag! Roligt att höra från dig.
Björn

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Björn Roxendal - 29 december 2013 21:30

Lev längre och friskare! Här samlar jag tips som det det finns vetenskapligt stöd för och som är någorlunda billiga och enkla att praktisera. Alla kan må bättre och leva längre! Då och då kommer jag att uppdatera (lägga till och ta bo...

Av Björn Roxendal - 8 december 2013 11:11

Det här tilltaget har retat mig från först början. Uppenbarligen köper folk datorer för alla möjliga syften medan en TV nästan alltid köps för att se på TV. Även om SVT skulle ha valt att INTE lägga ut några program på internet skulle vi köpa ungefär...

Av Björn Roxendal - 28 maj 2012 16:59

  Psykosyntes           Psykosyntes är en terapiform som går djupare än vanlig samtalsterapi. Den bygger på en konsekvent helhetssyn på människan där den andliga dimensionen har en viktig plats. Med det menar vi att vi ser människan s...

Av Björn Roxendal - 8 februari 2012 10:49

                        En ny bok av Bronnie  Ware, The Top Five Regrets of the Dying, beskriver författarens erfarenheter av att arbeta med döende människor. Om vi någonsin kommer att få perspektiv på livet är det när vi närm...

Av Björn Roxendal - 13 januari 2012 17:27

  Följande är en  av Carl  Schultz filosofier, skaparen av Snobben. Du behöver inte kunna  besvara följande frågor. Läs bara igenom brevet så kommer du att förstå  andemeningen.   1. Räkna upp världens fem rikaste  män. 2. Räkna upp fem vinnare ...

Sök i bloggen

Presentation


Mera Liv!

Kategorier

Omröstning

Mitt resultat på SVTs lyckotest:
 0 - 10%
 11 - 20%
 21 - 30%
 31 - 40%
 41 - 50%
 51 - 60%
 61 - 70%
 71 - 80%
 81 - 90%
 91 - 100%

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards